Om projektet

Mitt namn är Peter Karlbom och jag älskar friluftsliv och att vara ute. En av mina favoritsaker är att sova ute. Så en dag tänkte jag att varför inte göra det under en längre period? Sova ute varje natt under ett läsår. Så när höstterminen 2012 började startade också mitt sova ute projekt som jag har döpt till “Älskar att sova ute”.
Målet med projektet var från början att sova ute alla nätter fram till vårterminens slut. Denna period blev ganska snart ändrad till ett helt år. Hur detta år definieras är lite luddig, både vad som räknas och vad som inte räknas. Här nedan finns några olika räkne exempel som tala om hur många nätter jag sovit ute.
När jag bröt och flyttade in för första natten var jag uppe i 608 nätter ute sedan start den 14e Aug 2012. Man skulle kunna räkna det till 595 nätter “i sträck” då jag sov inne en natt den 29e Aug 2012. Jag sov dock på nattåg två nätter vintern 2013 med den senaste 407 nätter från den 3 Mars 2013 till slutet, men jag sov också på natttåg två nätter 2014, 18 Feb och 28 Feb. Så när har jag sovit ute ett år? Hur länge har jag sovit ute “i sträck”? Egentligen spelar det inte så stor roll, jag gör inte detta för att det är speciellt märkvärdigt eller extremt. Jag gör det mest för att jag tycker att det är gött. Jag älskar att sova ute helt enkelt..

Min plan från början var att bo ute i skogen en bit ifrån civilisationen men efter projektets start omprioriterade jag lite vad jag skulle lägga min energi på under mitt sista år på Fritidsledarlinjen. Detta projekt prioriterades ner lite och andra projekt prioriterades upp lite, så som tex skolan. Detta betyder att jag valde att flytta min bostad närmare civilisationen för att slippa lägga lika mycket energi på att transportera mig till och från min bostad m.m. som istället kunde läggas på andra saker.

Under första året byggde jag en yurt/jurta/ger men fram tills att den blev driftsatt, bodde jag framförallt i ett fast vindskydd på Lidingö men även en del nätter i/under andra fasta eller egenbygda vindskydd, olika tält, vedtak m.m.

Jurtan blev driftsatt den 15 Juni 2013 i och med min första natt som jag sov i den på den lägerplats i skogen en bit utanför Göteborg (Lerum, Ale) där den oftast står. Denna lägerplats kommer nog aldrig att bli riktigt färdig men det är lite av charmen.

Att sova ute kommer jag fortsätta med, nu har jag sovit min första natt inne. Den 22 April blev första natten som jag flyttade in, nu är jag inte lika militant/lagisk i att sova ute varje natt. Men en sak är säker jag älskar att sova ute och kommer fortsätta göra det mycket framöver, mer än jag gjorde innan projektet.

Projektet finns på twitter och instagram under #alskarattsovaute

Leave a Reply